Kabinet Düzenleme Hizmetleri
Kabinet Aktarım Hizmetleri
KULLANIM YERLERİ: Bilişim gereksinim duyan işletmeler, fabrikalar, şirketler, çağrı merkezleri, Telekom hizmetleri, bankalar, laboratuvarlar, CCTV, güvenlik sistemleri(can ve mal güvenliği) vb. pek çok uygulama alanı vardır.
YAPIM ÖZELLİKLERİ: Ana gövde metal sac üzeri yüzey işleminden geçen elektro statik toz boyalı yapı, içi galvanizli sacdan yapı üzeri kare delikli dikmeler yan kuvvetlendirici bağlantılar, alt ve üst tablalar ve yan kapaklar ön cam (temperli) veya delikli sac, arka kapı sac ve bütün bu kapak ve panelleri sökülüp takılabilir yapıdadır.
STANDARTLARI: 19″ Rack Kabinlerinin iki türlü standardı vardır.
a)TS EN 61587-1 mekanik yapı için,
b)TS EN IEC 60297-2 elektronik donanım uygunluğu(1″inch=2,54 cm 1U=4345 cm)ölçülerini sağlamalıdır.
TİPLERİ: Genel olarak;
- Duvar tipi rack kabinetler
- Dikili tip rack kabinetler
- Server tipi rack kabinetler
- Harici rack kabinler(IP65-66) olarak üretimi yapılmaktadır.
İÇ DONANIMLARI(Projeye göre isteniyorsa):
- İçine konacak elektronik donanımları taşıyabilecek metal sac boyalı delikli sabit veya hareketli raflar, klavye monitör rafları,
- Kabin içinde kullanılan bütün elektrik enerjisi gerektiren donanımlar için enerjiyi sağlayacak dağıtım ünitesi (PDU) priz grupları,
- Kabin içi oluşan ısınan havanın dışarı atılımı için yeterli büyüklük ve sayıda fan ve ısıyı kontrol edici termostatlı beraber,
- Dikili tiplerde gerekli kabin ağırlığını taşıyabilecek tekerlek grubu,
- Sabitleyici, yan cihaza bağlama veya duvar tiplerinde askı aparatı veya gerekli sabitleme delikleri,
- Yeterli kablo giriş yerleri bulunmalıdır.
- Kabinler yapısal olarak eni, boyu derinliği açısından uluslararası standartlara uygun olmalıdır.
- Kabin boyaları RAL katalog renklerinden RAL 9005(siyah),RAL7035(açık gri)renkleri çoğunlukla kullanılır. Düz ve pürüzlü (wrinkle) yapıda kaplanır.
Veri iletişimde kullanılan aktif ve pasif ağ donanımı elemanlarını güvenli bir şekilde barındırmak için bilgi işlem merkezlerine veya işletmenin değişik yerlerine konulan metal aksamlı, özel ölçülü dolaplardır. Veri iletişimi altyapısının en önemli elemanlarından olan kabinler kurulum aşamasında uzman kişiler tarafından düzenlenmelidir. Aksi takdirde işletmenin çalışmaya başlamasından kısa süre sonra karışık ve takip edilemez hale gelir. İşletmenin tüm veri alışverişini sağlayan aktif ve pasif elemanları barındıran kabinler için yapılması gerekenleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
- İşletmenin ihtiyacına göre uygun derinlikte (45mm ile 1100 mm arası), büyüklükte (7U ile 47Uarası) konulacağı yere göre (duvara monte veya yer tipi) ve özellikte kabin temin edilmelidir.
- Kabinet içine aktif ve pasif elemanlar yerleştirildikten sonra en az yüzde 30 boşluk kalacak büyüklükte olması tercih edilmelidir.
- Kabinet içine yardımcı elemanlar (sabit raf, hareketli raf, kablo düzenleyici, grup priz) yeterli sayıda konulmalıdır. İhtiyaç fazlası yer darlığına sebebiyet verecektir.
- Kabinet içine konulacak aktif, pasif ve yardımcı elemanların tamamı kabineti kullanacak kişi tarafından düzenlenmeli sorumluluğu tek kişiye verilmelidir.
- Kabinetin konulacağı yer proje aşamasında tespit edilmeli, maksimum alan sağlanmalıdır. Dar ve yüksek alanlara yerleştirilen kabinlere ulaşım zor olduğu için eklemeler (yeni hat çekimi) ve değişiklikler (aktif cihaz montajı) standart dışı uygulamalara sebep olur.
- Gelişmekte olan veri iletişim teknolojileri ve sunucular için özel donanıma ve özelliklere sahip kabinler üretilmektedir. Derinliği ve genişliği farklı olan bu ürünler değişik amaçlar için kullanılmaktadır. Kabinetler hangi amaç ve ürünler için kullanılacaksa ona göre tercih edilmelidir.